Včasné rozpoznání rizika podvýživy a možnosti řešení v sociálních službách
Rozpoznání podvýživy a zejména jejího rizika v sociálních službách je nedílnou a velmi důležitou součástí péče o klienta. Jejím cílem je umět včas rozpoznat toto riziko a umět ho i řešit. Existují různé nástroje, které můžeme v této oblasti uplatnit, ale v rámci sociální péče máme tyto nástroje více omezené než ve zdravotnickém zařízení. Naše pozornost se soustřeďuje zejména na parametr BMI a vývoj tělesné hmotnosti. Pro pochopení důležitosti výživy zejména u seniorů a jejich individuálních potřeb je důležité si uvědomit kompletní propojenost celého metabolismu našeho organismu se stravou, kterou konzumujeme. Každá složka stravy má pro naše tělo svůj význam a její nadbytek nebo nedostatek má vliv na celkové fungování většiny našich základních životních funkcí. Je ale nezbytné se zabývat nejen podvýživou, ale i sarkopenií a syndromem tzv. křehkosti seniora, neboť i tato úskalí provází stáří. Řešení výše uvedených potíží můžeme najít nejen v rámci běžné stravy a její úpravy, ale můžeme také využít nutriční podporu, tzv. klinickou výživu.