Lektoři
Ing. Mgr. Jitka Jirků
Vystudovala VŠE obor managment ve zdravotnictví a 1.LF UK v Praze obor nutriční terapie. Již 13 let se věnuje výživě a to nejen u zdravých, ale i nemocných klientů/pacientů.
Pracuje jako nutriční specialista v sociálních a zdravotních službách a současné době v rámci doktorského studia také vyučuje na 1.LF UK v Praze.
V současné době nabízíme následující semináře s tímto lektorem:
Včasné rozpoznání rizika podvýživy a možnosti řešení v sociálních službách
Rozpoznání podvýživy a zejména jejího rizika v sociálních službách je nedílnou a velmi důležitou součástí péče o klienta. Jejím cílem je umět včas rozpoznat toto riziko a umět ho i řešit. Existují různé nástroje, které můžeme v této oblasti uplatnit, ale v rámci sociální péče máme tyto nástroje více omezené než ve zdravotnickém zařízení. Naše pozornost se soustřeďuje zejména na parametr BMI a vývoj tělesné hmotnosti. Pro pochopení důležitosti výživy zejména u seniorů a jejich individuálních potřeb je důležité si uvědomit kompletní propojenost celého metabolismu našeho organismu se stravou, kterou konzumujeme. Každá složka stravy má pro naše tělo svůj význam a její nadbytek nebo nedostatek má vliv na celkové fungování většiny našich základních životních funkcí. Je ale nezbytné se zabývat nejen podvýživou, ale i sarkopenií a syndromem tzv. křehkosti seniora, neboť i tato úskalí provází stáří. Řešení výše uvedených potíží můžeme najít nejen v rámci běžné stravy a její úpravy, ale můžeme také využít nutriční podporu, tzv. klinickou výživu.
Včasné rozpoznání rizika podvýživy a možnosti řešení v sociálních službách
Rozpoznání podvýživy a zejména jejího rizika v sociálních službách je nedílnou a velmi důležitou součástí péče o klienta. Jejím cílem je umět včas rozpoznat toto riziko a umět ho i řešit. Existují různé nástroje, které můžeme v této oblasti uplatnit, ale v rámci sociální péče máme tyto nástroje více omezené než ve zdravotnickém zařízení. Naše pozornost se soustřeďuje zejména na parametr BMI a vývoj tělesné hmotnosti. Pro pochopení důležitosti výživy zejména u seniorů a jejich individuálních potřeb je důležité si uvědomit kompletní propojenost celého metabolismu našeho organismu se stravou, kterou konzumujeme. Každá složka stravy má pro naše tělo svůj význam a její nadbytek nebo nedostatek má vliv na celkové fungování většiny našich základních životních funkcí. Je ale nezbytné se zabývat nejen podvýživou, ale i sarkopenií a syndromem tzv. křehkosti seniora, neboť i tato úskalí provází stáří. Řešení výše uvedených potíží můžeme najít nejen v rámci běžné stravy a její úpravy, ale můžeme také využít nutriční podporu, tzv. klinickou výživu.
Jejda, už Vám zase zaskočilo, paní Tichá! aneb Výživa u klientů s demencí
- funkční mikrofon
- funkční sluchátka (sluchátka jsou lepší než reproduktory, protože nevytváří zvukovou vazbu a ozvěnu mezi mikrofonem a sluchátky, nerušíte tak ostatní)
- funkční webkameru
- kvalitní internetové připojení